شاید سوال رایج علاقه مندان به صنایع دستی سنتی ایران باشد. جاجیم یکی از صنایع دستی زیبای ایران است که با نخ های رنگی در عرض های کم و طول های بلند بافته می شود. مقاله ما شامل ریشه کلمه جاجیم، تاریخچه، کاربرد، متریال و اندازه و طرح های آن است. همچنین به بررسی مزایا و معایب جاجیم، انواع جاجیم و بیشترین تعداد تولید آن در استان های ایران می پردازیم.
جاجیم چیست
در ابتدا باید به شما بگوییم که این محصول یک نوع صنایع دستی سنتی ایرانی است. جاجیم با دست و پای بافنده به کمک دستگاهی ساده در تمام استان های ایران می بافت.
ریشه کلمه جاجیم
به دلیل مشابه بودن کلمات ترکی مانند گیچیم، گیجیم و جاجیم به نظر می رسد این کلمه یک کلمه ترکی باشد. جیجیم در ترکی از «جیج» به معنای زیبا و پر نقش و نگار و «ایم» به معنای من و ضمیر اول شخص مفرد تشکیل شده است. این واژه ها در ترکمنستان و قفقاز و شهرهای ترک زبان ایران مانند مهاباد، زنجان و بیرجند نیز به کار می رود.
تاریخ جاجیم در ایران
از تاریخچه این نوع بافت در ایران سند یا اطلاعات دقیقی در دست نیست. در یک کتاب قدیمی فارسی مربوط به حدود 1000 سال پیش از پارچه ای شبیه به جاجیم یاد شده است. تاریخچه آن همانند ظروف سفالی احتمالا به بیش از 1000 سال پیش باز می گردد.
کاربرد جاجیم
برخی از کاربردهای این محصول شامل روتختی، روتختی، موکت، روتختی، روکش صندلی و تکیه گاه می باشد. امروزه از این محصول در انواع کیف، کفش و روکش مبل نیز استفاده می شود.
سازه جاجیم
این محصول از پشم، پنبه، ابریشم، اکریلیک و موی بز بافته شده است. اما بیشتر مواد اصلی جاجیم بیشتر پشم است.
اندازه جاجیم
اندازه این محصول با توجه به مناطق جغرافیایی ایران متفاوت است.
فواید جاجیم
جاجیم بافته شده از پشم رطوبت را جذب می کند. استفاده از آن در مناطق سردسیر به عنوان پتو به جای استفاده از بالنت های ساخته شده از مواد مصنوعی به ویژه در بیماران روماتیسمی مفید است. همچنین در مناطق گرم می توانید از جاجیم نخی برای خنک نگه داشتن بدن استفاده کنید.
معایب جاجیم
هنگام شستن جاجیم های بافته شده از پشم باید بسیار مراقب باشید. در آب گرم تغییراتی در بافت این محصولات برخلاف صنایع دستی سفالی ایجاد می شود و اندازه آنها تغییر می کند . بنابراین برای شستشوی این نوع دستبافت باید از آب سرد استفاده کنید.
کدام استان ایران بیشترین تولید جاجیم را دارد؟
در ایران بیشترین حجم تولید جاجیم مربوط به عشایر استان اردبیل است. عشایر اردبیل، مشکین شهر، خلخال و نمین این محصول را می بافند.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.